söndag 8 juni 2014

Sluta bränna pengar i glashus



Det har varit en hel del uppmärksamhet kring att Gudrun Schyman brände upp 100.000 kronor i protest mot löneskillnader män och kvinnor emellan. Även nu, fyra år efter händelsen tycks folk ha hakat upp sig på detta.

Det är lustigt att det sticker så enormt i ögonen på folk när någon bränner upp pengar i dess fysiska bemärkelse.

Men att centerpartiet la 70 miljoner på sin pr-budget höjde ingen ögonbrynen över. När någon köper in en champagne för 10.000 kr får den mer respekt än någon som hjälper en gammal herre bära hem kassarna från ica. Har du aldrig samma kläder två gånger är du en ikon. Byter du gadgets snabbare än andra byter underkläder är du helt rätt ute.

Det är en sån dubbelmoral och skev syn på pengar i detta samhälle.

Varannan svensk är som en patologisk samlare, men gottar sig samtidigt i tv-program från USA såsom hoarders. Skrattar gott åt någon som samlar på tomtefiguriner eller har väggarna tapetserade med gamla basebollkort utan att inse att det är exakt samma sak de själva pysslar med.

Det tåls att nämnas att Gudrun Schyman även gjorde detta för att dra uppmärksamhet till ett så viktigt ämne som jämställdhet och lika lön för lika utfört jobb oavsett om du är kvinna eller man. Det tåls även att nämnas att detta fungerade. Det fungerade som sagt så pass bra att folk pratar om det fyra år efter det hänt.

Och ja, dessa pengar hade gjort sig bra på ett barnhem, eller hos synskadades förbund eller cancerfonden. Men det hade även pengarna som istället spenderades på centerpartiets budget, ett designerfat, en blöt utekväll, den där klänningen som bara användes en gång eller den där väskan som köptes i tre färger.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar